Mens somaliske statsansatte ble lønnet med 3438 kroner i måneden i snitt, fikk de norske konsulentene som overvåket lønnsutbetalingene opptil 2000 kroner i timen.
Aftenposten redaksjon
Publisert: 2014-09-26 23:57:30.0
Norge lovet i fjor å betale lønnen til somaliske statsansatte. Hittil har konsulenter fått nesten like mye penger som somalierne.
Det norske prosjektet for å styrke den somaliske statsadministrasjonen ved å lønne somaliske statsansatte, er blitt millionbutikk for de norske konsulentene som har fått i oppdrag å bygge opp systemet og overvåke lønnsutbetalingene. Faktisk har Utenriksdepartementet brukt nesten like mye penger på å betale konsulentene, som de har overført til somalierne.
Og til tross for at de månedlige utbetalingene som skulle ha gått fra Norge til Somalia er blitt sterkt forsinket, har millionene fortsatt å rulle til konsulentene i PwC (tidligere Price Waterhouse Cooper), Abyrint, NIS Foundation og Deloitte.
Somalia har kun fått refundert lønn for 38,9 millioner kroner. I den samme perioden har de fire konsulentfirmaene fått utbetalt 38,3 millioner kroner. I tillegg har PwC enda en faktura på 2 millioner kroner inne som UD skal betale.
Kostet 2756 kroner i timen
Norge bevilget penger til somaliske statsansatte under den forutsetning at de kunne stole på at pengene gikk til de enkelte ansatte, og ikke forsvant et sted på veien. Norske myndigheter har derfor krevd at det bygges opp et nytt lønnings- og kontrollsystem. Samtidig har de hatt som ambisjon å overføre kompetanse til somalierne og å bygge et forvaltningssystem som tidligere har vært fraværende.
Når innleide revisorer og andre spesialister har forsikret norske myndigheter om at lønnsutbetalingene har gått riktig for seg, har det norske utenriksdepartementet refundert beløpet til somaliske myndigheter.
PwC og Abyrint har fakturert UD for opptil 2000 kroner for hver time deres konsulenter har arbeidet i Mogadishu, viser dokumenter som Aftenposten har fått tilgang til. Medregnet moms, reiseutgifter og andre utgifter betalte UD i snitt 2756 kroner for hver arbeidstime som de norske konsulentene nedla i den somaliske hovedstaden våren og sommeren 2013.
Skylder på korrupsjonsfaren
Utenriksdepartementet sier det er et mål at mest mulig skal gå til mottageren og minst mulig til administrasjon, men forklarer pengebruken i Somalia blant annet med faren for korrupsjon.
- For å redusere faren for korrupsjon og sikre at pengene blir brukt slik de skal, er det bygget opp omfattende kontroll- og revisjonsrutiner, skriver kommunikasjonsrådgiver Eskil Grendahl Sivertsen i en e-post til Aftenposten.
Riksrevisjonen ga i 2011 Utenriksdepartementet skryt for å ha gjennomført tiltak for å redusere korrupsjon i norsk bistand.
Somalia ligger på 175. plass av 177 land på korrupsjonsindeksen til Transparency International.
Ikke bare kontroll
UD poengterer også overfor Aftenposten at cirka halvparten av pengene som har gått til konsulentene har gått til å opprette grunnleggende finans-, regnskaps- og kontrollmekanismer i den somaliske staten og opplæring av de somaliske ansatte. En lang rekke prosjekter er gjennomført eller igangsatt. Blant annet har Sentralbanken fått sitt første regnskap på 24 år.
- Kostnadene er naturlig nok høye i den innledende oppstartsfasen. Når prosjektet nå tas over av Verdensbanken vil prosjektet kunne utvides i volum (dvs. antall lønnsutbetalinger) samtidig som konsulentkostnadene reduseres, nettopp fordi systemene nå er etablert og viser seg å fungere, skriver Sivertsen. - Det koster å kontrollere at pengene blir brukt riktig, men i et slikt prosjekt vil det være direkte uforsvarlig å ikke gjøre det.
Både PwC og Abyrint har avslått å svare på spørsmål fra Aftenposten og har vist til UD.
Kritikk for sen utbetaling
Et organ med representanter for norske, somaliske myndigheter og Verdensbanken sitter i et styringsråd for den norske støtteordningen som kalles High Level Committee. Da denne komiteen møttes sist i Mogadishu den 2. juli, ble det tatt opp som et problem at Norge lå mange måneder på etterskudd med sine utbetalinger til Somalia.
Det slås der fast at de manglende utbetalingene har ført til likviditetsutfordringer som har ført til forsinkede utbetalinger til offentlig ansatte og operasjoner.
Twitter: @tor_arnea
- Les også: Somaliske statsansatte får lønn - Norge betaler
- Les også: Norsk-støttet sentralbanksjef trakk seg etter korrupsjonspress
- Les også: UD ber om gransking av norskstøttede soldater
Tor Arne Andreassen
Source:
http://ift.tt/1vbwGq9